Saturday, March 27, 2010

ChiCkEn SaUsAgE pIzzA

Salam to all bloggers yg baca N3 sy nie.....actually blog nie dh lame sy wat tp tak update sgt pon...huhuhu...asalnyer wat blog nie supanyer sng nk save blog2 yg sy suke la....sy nie suke sgt "blog walking" nie especially bab mencari resipi yg best2......best tgk gmbr2 org msk sodap2 beno....so now ingat nk wat blog masak2 sendiri la...saje nk share ape yg kite msk n bout my life kt adelaide nie..huhuhu...

nie nak start tunjuk la nie aritu besday cik effie 20 mac br nie terajin wat pizza sempena bday effi....mmg suke pon wat pizza....seronok tul...tp kalu ade breadmaker lg la best..huhu planning nk beli la pas abis test next week...org len sibuk nk beli ipod touch den sibuk nk meroti..heheheh.. k la layan la gambar2 piza nie ek ......





So camne nak wat pizza nie...tak la susah pon....tambah sape yg ade BM( breadmaker) terlagi la senang....ok lets look at the receipe which i ikut resepi kak SDM....try2 la ek...

Pizza dough:
-2 sudu kecil instant yeast/ dried yeast
-1 1/4 cawan air suam
-2 sudu kecil gula biasa
-2 sudu besar minyak (saya guna canola oil, klu boleh guna minyak yg takde rasa sgt)
-1 sudu kecil garam
-3-31/4 cawan tepung roti (klu takde tepung roti, tepung gandum biasa pun boleh. sukatan tepung ni bergantung jugak pada keaadaan cuaca dan humidity sesuata tempat. Masukkna sukatan yg sedikit dulu, klu masih melekat dia tangan semasa menguli, tambah tepung lagi sampai takde dough yg melekat kat tangan)


How to make the dough??

Larutkan gula dlm air suam in a small bowl just by stirring it. Setelah gula larut, taburkan yeast ke dlm air dan kacau perlahan. Masukkan minyak dan kacau sedikit dan cover bowl with cling wrap dan rehatkan for 15 mins or until mixture berbuih.
Di dlm mangkuk lain yg besar, campurkan tepung bersama garam. Tuang yeast mixture yg dah berbuih ke tepung. Uli adunan sehingga tiada tepung melekat di tangan dan dough is elastic and springs back when you press lightly, about 10 minutes. Kalau tak rajin menguli, boleh guna mixer yg ada dough hook attachment.
Letak dough dlm mangkuk besar yg disapu minyak sikit so dought tak melekat kat mangkuk masa tgh naik and cover the bowl with cling wrap and put in a warm place for 30-40 mins. Selepas dah naik 2 kali ganda, punch the dough again and uli balik for about 1 min.
 

(This is the basic pizza dough resipi, u can use this resipi to make pizza, pizza roll, mini pizzas, pita bread, breadsticks dan mcm2 lagi :-).)

Pizza sauce :
1 bawang besar, sliced thinly
1 biji bawang putih, crushed and minced
1 sudu besar minyak
400g canned diced tomatoes (klu tak jumpa, boleh juga guna tomato puree tapi kena adjust rasa masam dia)
dried herbs (oregano or rosemary klu ada, klu takde takpe)
salt & pepper to taste

Panaskan minyak dlm saucepan menggunakan api sederhana. Saute bawang dan garlic until wilted. Masukkan canned tomatoes dan biarkan simmering sehingga kuah pekat. Klu nak cepat pekat, drain the canned tomatoes and buang airnya. Masukkan herbs, salt & pepper. Cool it before using it on the pizza.

p/s: Untuk toping pizza tue gune la ape yg ade yg versi kali nie sy taruk chicken and herb sausage, pineapples, capsicumS and tomatoes and tabur2 byk cheddar cheese yum2...

Selamat mencube....=)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails