Thursday, August 19, 2010

orange chiffon cake cuti2 malaysia....abah suke sgt2..

KEK CHIFFON OREN
sumber: Che Mat Gebu


BAHAN A :-)
1 3/4 cawan self-raising flour ( atau 1 3/4 tepung gandum plus 4 sudu kecil baking powder)*
1/8 camca teh garam halus* (* disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B :-)
6 putih telur gred A

1/2 cawan gula halus


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci 
  4. (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  5. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...

3 comments:

  1. Hee macam menarik je, boleh try nih.amik resepi dulu ye.:D

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan siti hajar....cream of tartar berapa sudu teh...tak de dlm senarai...

    ReplyDelete
  3. wslm...sy xguna cream of tartar sbb xd stock tp jd elok jek..kalo ade letak 1 teaspoon jek dlm bhn B eh..selamat mencube..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails