sumber resepi from mama UMMI
BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
- 2 cups flour*
- 2 cups granulated sugar - guna caster sugar ( sy xsuke manis taruk satu cawan jek...tp len kali 1/2 cup pon dh ok)
- 3/4 cups cocoa*
- 2 tsp baking powder*( gune drinking choc woolyst jek hehehe)
- 2 tsp baking soda*
- 2 eggs
- 1 cup of milk (fresh)
- 1 cup of corn oil
- 1 tsp vanilla essence
- 1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Cara;:-
- Ayak bahan * sekaligus
- Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air. (akak pukul lebihkurang 1 1/2 minit gitu..)
- Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
- 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/3 cawan serbuk koko (gune drinking choc cadbury jek tu je yg ade)
- secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.
Masak... masak juga dik... study jangan lupa ye. All the best in your exam ye...
ReplyDeletemcm sedap, nyam nyam
ReplyDeletebole la share2 sikit
hehe