Friday, June 25, 2010

orange chiffon/ sponge cake


Salam....hari nie terrajin lebih alang2 dah turn memasak arini baik gune masa di dapur ke tahap maksima maklum la musim exam bajet nak jimat mase tuk study tapi actually bile penat hadap buku notes tue main masak2 nie satu bentuk terapi jugak ilang penat otak membace kite masak....hahaha....so jadi la kek nie ha mmg menjadi kesukaan tp nie first time buat sendiri and second time buat cake sendirik hehehe kat malaysia jgn harap la nak buat beli jek dh dok oversea nie nk cari kek yg halal pon susah satu hal lagi konpem mahal...huhuhu...resepi nie skodeng umah KAK NOR...leh la klik situ nak tgk kecantikan kek kak nor tue....ape mcm kak nor??bape markah nak bagi??huhu tapi takde la segebus gebas cake kak nor tue wat half dr resepi pasti silap gune bekas tin yg panjang lebih dr tinggi huhuhu so tak la naik membukit....tp alhamdulillah jadi la nie len kali leh wat macam kak nor tp kne beli tin chiffon tu dulu hehehehe....mintak izin copy n paste ek resepi kak nor

KEK CHIFFON OREN
sumber:kak nor, Che Mat Gebu


BAHAN A :-)
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B :-)
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...  
 

dihidang bersama set nasi minyak =) selamat menjamu selera moga rajin2 study....selamat berfinal exam housemate rajin2 khatam nota..=)

TUK RESEPI REFER UMAH KAK UMMI YER...sila klik menu di bawah tuk direct ke menu...malas mahu copy paste hehehehe....=)

2 comments:

  1. p/s saye buat separuh jek dari resepi di atas kalu nak buat separuh jek gune bekas yg lebar nye kecik dr tinngi yer baru nampak gebu gebas hehehe

    ReplyDelete
  2. Suka kalau ramai pandai buat kek

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails