Saturday, April 17, 2010

ChEESE BReAD Lagi ....=) bersame2 pharmacists to be...=)

 cheesebread lg rasenyer dh byk kali sgt wat..huhuhu =)

Salam semua....dh bape arini tak update pape resepi ..hehehe mls ckit nk menaip tp everyday pon meroti sebenarnyer huhuhu....cuti2 autumn nie asik mkn2 jek sbbnyer ramai kawan jd sakan la masak2 n mkn2...smlm bumi adelaide bergegar...tetibe meja bergoncang and bumbung bunyi cam ade crack...ingat kan ape la...tgk2 status kawan2 kat fb mmg btul ade earthquake..n pagi td bace news sah la mlm td gegaran pada 4 skala ritcher...alhamdulillah takde pape kerosakan....takut betol smlm dh kemas2 dh brg2 penting incase pape jd senang nk lari huhuhu...ok la cheese bread kali nie diolah dr resepi doh bun manis kak nor..mmg best sy mmg stick pd resepi nie...tapi care2 dier tue sy tukar skit ikut care ixora...n hasilnyer mmg sgt2 best n sy akn stick pd care nie =)

doh:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux 

60gm butter/marjerin


Cara-cara

1. Masukkan semua bhn kecuali air kedlm mangkuk mixer dan gaul

2. Masukkan air sedikit2 sehingga mendapat ketepatan yg dikehendaki (jgn masukkan terus semua air ) . Uli sehingga 20 minit .. lebih skit pun x per...


atau kalau gune BM...masukkan air, castor sugar ,yeast , tepung, susu..(ikut step nie) then biar BM uli dlm 15 mins then masukkan mentega...biar hingga siap (30 mins uli) then proceed care di bawah...

3. Bila doh dah licin keluarkan doh dan bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yg dikehendaki.. Loyang pembakar disapukan dengan hanya sedikit butter n tepung gandum

4.Dah siap taburkan cheese and gula  baru ler panaik kan doh sehingga sekali ganda .. 1jam / lebih ..cover dulang dgn plastic cling
 

5. Bakar 160 - 170 degree selama 15 -20 minit .. api atas bawah ..

note .. kalu tgk bahagian atas dh agak perang boleh padam kan api atas dan bakar dgn api bawah shj .. ini bagi mengelakan roti bahagian bawah tidak masak sepenuhnya.. (bakar dlm oven kt rak paling bawah )

6. Dah siap ..masa bun masih panas terus sapukan butter ke atas permukaan nya ..

7. Untuk kesegaran roti berpanjangan ..sila simpankan roti anda didlm bekas yg tertutup ..hehe


b4 kebakaran =)
jeng2 siap sudah....lebuh krg 16 org mkn nie..besar tul wat kali nie..heheeh
thanks pada tetamu2 yg hadir rite after main2 basketball trus melahap roti hehehe..=)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails