Wednesday, April 14, 2010

CuStArD FiNgEr BuN/ FlOwEr bUn

                                            custard finger bun
                                            aneka bentuk bun2

Salam semua....haih penat2 br pas main masak2 makan2 then main uno ngan kwn2 td ..br la dpt chance nak post projek meroti hari nie...hmm k lah..actually roti arini diciplak dr menu kak nor yg skang ade kt IJN teman hubby wat checkup and angiogram..semoga husband k.nor takde pape yg serius la amin....B4 wat resipi ade tnyer k.nor pasal shortening bleh ganti ngan pape tak coz sy tak jmpe kt pasaraya kt adelaide nie lg..then k.nor yg baik ati pon reply la ptnyaan sy...bleh ganti ngan butter or margerin..hasilnyer...WOW...not bad lembut n best..tp kwn2 ckp krg manis..hmm diorg nie mmg suke manis2 ish2..bhyer tul..huhuhu...k lah sy malas nk menaip panjang2 kt sini coz dh ngantuk main UNO game 3 round td..huhu..k.nor, sy mintak izin copy paste jek dr page K.NOR  yer...k sesape yg nk menu best2 g la kt umah k.nor yg mmg ummi yg suke masak2 hehhe =)....k bawah nie sume dr page k.nor n sy mmg ikut sejibik step2 k.nor wat...=)...

CUSTARD FINGER BUN

doh:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux
30gm butter
30gm shortening ( sy gune sume butter ,so total 60g butter sy gune coz takde shortening)

cara2 nak buat water roux =)

WATER ROUX
Source : The Wandering Gourmet
(Yields about 520g Water roux)

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.

water roux

custard filling

topping kastard:
1 cawan susu fresh
2 sudu besar kastard       
2 sudu besar gula
~~
campurkan kesemua bahan dan panaskan atas api sederhana
kacau supaya tidak berketul/hangus
masak hingga sedikit pekat
padamkan api dan biarkan sejuk baru digunakan

then bile sume bhn2 dah ade..bleh la proceed:
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
  5. Biarkan proses menguli hingga selesai.
  6. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
  7. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  8. Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
  9. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
  10. Ambil sebiji doh dan canai nipis.
  11. Gulung doh dan gelek2 sket hingga doh membentuk jejari lebih kurang 4 atau 5 in panjang.
  12. Susunatur kedalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
  13. Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
  14. Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar.
  15. Picitkan blueberry filling yg dah diblend atau kastard keatas doh yg dah naik.
  16. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
  17. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)

Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.

 step 1: masukkan bhn2 dlm BM
step 2: after 15 mins dh ade rupe doh then msukkan butter
camni la rupenyer...then biar la BM bekerja selama 1 jam 30 mins, sy bg BM uli sejam mcm k.nor ckp uli 2x lg lembut =)

tara...nie after biar peram dlm BM sejam =) then mari kite membentuk dier after 15mins bahagikan doh td.

ok, sy mmg ikut btul2 la care k.nor..nie 1 dr 20 bhgian bola2 doh td...kite nak melenyek dia..hahaha..
lenyekkan ngan penggelek tue atau pape jelah lebih krg cm gini.k.nor ckp 4-5 inch gitu..pastu kite gulung2 jd cm jari2 n lenyek lagi>>>
cam gini la ruper after gulung..tak tau la k.nor wat cmne..nie sy yg wat huhuhu..
wat la sampai penuh dulang anda...sy dh bosan sy wat bentuk len plak...hehehe
nie ain ckp bentuk ubat nyamuk...=) haha
nie la jejari kastard itu b4 masuk oven
tara......amacam??hahaha dh siap =)
bentuk2 lain la plak..=)
jeng3 siap sudah...=)
 kenyang sudah....nie tgalkkan tuk kwn2 yg dtg sok tuk lawan basketball kt campbelltown =)

NAK ENTERFRAME JAP LAH...=)
gambo time housewarming td kt collinswood  > mama aja dgn iffah (anak kak niza =)


ok lah selamat mencube yer kalu tak paham pape comment lah =) c-ya...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails