Salam semua sahabat2....hmm projek petang nie di kala lapo...keuy teow goreng..hehehe....yummy...arini sy g shopping groceries byk giler brg2 dapur yg sy and my housemate cik effie beli..total sume td dekat $160 aud...hahaha beli brg wat stok kt umah brg2 dapur,ayam, n mcm2 lg..hmm mmg la dasyat shopping kali nie kalu convert duit msia dekat2 rm480 la jgak..hohoho....hmm td g 3 kedai 1st skali cari brg2 masak yg cm kat malaysia mcm kicap manis cap kipas udang tue ( beli 4 botol besar..hahahaha) cik effie mmg tak sah mkn tanpa kicap...terkejut sy dier nk smpai 4 hahaha....actually umah ktrg jauh dr kedai tue ASEAN GROCERY...tu pasal wat stock hehehe..n mcm2 lg la beli td heheh..pastu pegi meat delight beli ayam and salami halal...kat situ pon borong gak abis la $50 dols..hmm...dah tue cik effi
mengidam nak menyicah...so singgah la kat woolworths supermarket beli nenas and betik mude...
colek version n9 sy tak minat sgt tgk jela dier mkn bersungguh td...dlm hati siap la ko esok nenas..ak nk wat colek version org perak plak kikiki.....dikala sy buat brg2 nk wat kueyteow nie cik effie sibuk buat gulai ayam nenas....patutnyer turn dier msk esok tp tak sabo2 nk mkn gulai yg ade nenas( org N9 panggil masak lemak tue gulai) huhuhu kalu org perak gulai yg gune serbuk kari tue..hheheheh..selalu jek ktrg gaduh2 pasal nie..huhuhu....next n3 sy akn tnjuk pe ktrg shopping smpai kering poket td..last2 smpai kedai ketiga terpakse la gores n menang...??ape tue?? gune debit card la dh runout of cash hahahaha....
alright...byk plak bcite..keyh...jom tgk resepi kuey tiaw nie....td jalan umah Kak hana tgk2 resepi upenyer resepi yg same sy penah salain dr my resipi.com....nie version sy la sbbnyer takde brg2 yg dlm resipi asal...=)
BAHAN2 ( actually kalau nk wat char kuey teow pon leh resepi nie same jugak cume lebihkan air la...)
PASTE PENANG CHAR KUEY TIAW
200g udang ( sy takde nie ganti ngan isi ayam and ikan bilis)
250ml air
4 ulas bawang putih ketuk (sy gune 7 ulas..lg byk bwg pitih lg sedap mak sy ckp kalu wat kuey teow) ketuk tau jgn kisar xbest
6sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3sb kicap manis
2sb pati ikan bilis/ pati udang
2sk garam
1sk gula ( sy taruk 1sb gula)
1sb petis ( tak letak nie sbb takde)
UNTUK GORENG CHAR KUEY TEOW
1sb minyak
sedikit kicap manis
2sb cili boh/cili kisar ( kalu nk pedas letak la lebih)
kucai, taugeh, cili hijau, sawi
2 biji telur
1sb minyak
sedikit kicap manis
2sb cili boh/cili kisar ( kalu nk pedas letak la lebih)
kucai, taugeh, cili hijau, sawi
2 biji telur
Cara-cara
- UTK PASTE- Rebus udang /ayam n ikan bilis td dgn air. Bila hampir masak, angkat dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- UTK KUEY TEOW- Goreng Kuey teow dgn minyak and sedikit kicap bg nampak hitam2 sket n berkilat gitu dh nampak garing2 sket ketepikan. Then Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang/ayam and ikan bilis(ditumbukselepas direbus) . Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow yg digoreng sebentar tadi , kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
- ** Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
No comments:
Post a Comment