Wednesday, April 21, 2010

pEnAnG ChAr kUeYtEOw mY StYlE SpIcy!!!


Salam semua....smoga semua sihat2 la hendaknyer.....ok jgn terkejut yer sy nie mmg hantu kueyteow huhuh br smlm mkn kueyteow goreng...arini tuk my breakfast sy buat penang char kuey teow spicy...heheh yg smlm tak pedas sgt so krg kick arini punyer mmg kick la kalu ade udang and kerang mmg jd cam mkn kt kedai tue....and yg special nyer my PCKT version nieh tuk sesape yg allergic to sea foods bleh la cube resepi nie sbb takde gune or air udang/sotong mcm kat kedai tue..kerang pon takde....ok....jom tgk resepi 
>
>
>
>
>
>
>
BAHAN2

PASTE PENANG CHAR KUEYTEOW ( buat byk2 trus bleh simpan dlm peti sejuk)
100gm ayam and segenggam ikan bilis direbus dgn 250 ml air ( sape tak allergic or ade stock udang leh gantikan dengan 200gm udang)
1/2 bawang besar
4 ulas bawang putih diketuk
6sb sos tiram
2sb sos hoisin ( kalu takde pon takpe)
3sb kicap manis
2sb paste ikan bilis/udang ( amik ikan bilis yg direbus tadi dan blend kan dengan 1/2 bawang tadi)

CARE2 BUAT PCKT paste
  1. rebus ayam dan ikan bilis bersame air sampai mendidih air and ayam masak
  2. tapis rebusan td n asingkan ayam,ikan bilis dr air rebusan. Simpan air rebusan td.
  3. Masukkan semua bhn di atas dan renehkan dengan air rebusan td sampai jadi paste yg agak pekat...bile simpan dlm peti sejuk jd btambah pekat....ala2 petis gitu
next jom tgk camne nak goreng kueyteow tue... 
BAHAN2 TUK GORENG KUEY TEOW (seorang makan)

150 gm kueyteow ( kalau ade yg halus2 tue lg best)
segengam taugeh, sedikit kucai atau segengam sawi
isi ayam yg direbus td / udang yg direbus 
2sb cili kisar ( kalau tak tahan pedas letak 1sb cukup)
sedikit black pepper
2 ulas bwg putih diketuk
kicap manis
beberapa titis sos ikan ( dalam 1/2 sudu besar)
minyak masak
1biji telur

CARE2 NAK GORENG 
  1. Masukkan 1 sb minyak masak then gorengkan kuey teow td and masukkan kicap manis dan sos ikan  sedikit and black pepper biar nampak hitam2 berkilat sket...jgn byk sgt kicap tue..dlm 1/2 sudu kecil cukup la...
  2. Then ketepikan kueyteow yg di goreng td....
  3. Dalam kuali yg same masukkan 2sb minyak masak dan tumis bawang putih yg diketuk td bile dh garing masukkan cili kisar td..goreng sampai garing...
  4. then, masukkan 3sb paste penang char kuey teow, isi ayam/udang
  5. masukkan 1/2 cawan air kalu nampak kering sgt tambah air sbb nak wat char kuey teow kan berkuah sket...
  6. bile dah mendidih masukkan sawi,taugeh dh nampak layu cmtue kuatkan api
  7. then bile air dh nampak mendidih trus masukkan kueyteow yg dh grg kicap td and telur. sekejap jek masak tuk part nie dlm dua minit..bile dh nampak telur dh memekatkan kuah trus tutup api.....

OK SEKIAN...SIAP LA SELAMAT MENCOBA......

H

2 comments:

  1. salam E.D.Y ....sedap2 hehehe try la...taruk udang n kerang lg la marvelous..hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails