Wednesday, April 21, 2010

CoLeK / PeNciCaH KicAp PeDas

Salam semua sahabat2 ...diharap semua sihat2 belaka..ok ptg2 nie rase nak menyicah..hahahah semenjak dok adelaide nie jarang dpt menyicah...sedapnyer kalu ade mempelam muda,jambu batu uish...kecur air liur....tapi nie ade nenas and betik mude jek jd la nk ilang rase mengidam nie..hahaha....kat adelaide ade jek jual mempelam n jambu batu tapi mahal la sgt n susah nk cari..pernah skali beli time pegi pasar borong GEPPS CROSS....tp jrg pergi situ sbb p.brg tue bukak ari ahad jek pagi2 plak tue..huhuhu....buah2 kat atas tue beli kat pasaraya wollworths jek dkt ngan umah Cmpbelltown..harga?? separuh biji buah tue harga lebih krg $2-3 dols so ok la kan..student cam sy nie slagi harge dekat $5 dols kalu mknan kire ok la....jgn la kome2 convert harga msia kalu dok sini jwbnyer sampai sudah la tak makan...hahahah teringat mase first2 dtg sini b4 nk beli brg asyik nk convert harga kt msia..mmg la tak dpt semurah kt msia...hmm...kelakar pon ade...
k jom tgak camne nak wat colek??nie org tganu and n9 panggil sambal pencicah tue..mule2 bengong jap mende la diorg nie colek2 lak..hahaha....version org tganu and n9 len sket gune cuka, belacan , gula and cili...so jom tgk version org TAIPING perak pulak..hahahaha

BAHAN ?( dapat la semangkuk leh simpan)

1sk belacan
3sb kicap manis
3sb gula
1sk garam
7 btg cili ( nak pedas letak la lg byk kalu gune cili burung letak 2,3 je kot pedas tul cili tue)

masukkan semua dlm blender n blend...siap...
tuk pekatkan lg tambah gula 1 sb...

SELAMAT MENYICAH

2 comments:

  1. kak ain...hehehe pe lg ade mempelam wat sambal kicap nie mmg layan =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails