Friday, April 2, 2010

ChEeSe bReAd

Salam semua..how are you today....actually sy br balik dr kelas tafsir kat rumah kak niksya.....and td ade la bwk podluck skit roti keju nie....nie 1st time try buat bun sbnarnyer alhamdulillah jd la jgak tp tak selembut yg sy nak sbbnyer sy dh terderhaka pd resipi silap step....heheheh nasib jd jgak leh la mkn2 td ramai2....ok macam mane nak wat roti nie kan...tak la susah tp renyah skit la uli pakai tangan nie kan..huhu takde rezeki lg nak beli BM nie ....tak jumpe lg takpe2 nnti nk cari lg hehehehe...sy amik resepi roti nie kat umah MATGEBU yg mmg popular dikalangan blogger2 resepi nie.....mat buat nampak best  sgt gebu jek..hmm takpe2 nnti sy cube lg..hehehe....ok mari kite lihat bahan2 n care2 nak meroti nie....

BAHAN DOH BUN MANIS  (sy buat separuh jek dr bhn2 nie)
A ...
480 g tepung roti (high protein flour)
120 g tepung gandum
110 g gula halus
10 g garam
20 g tepung susu
4 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver*
1 camca teh bread softerner*(*yang ni saye tak letak, resipi mat ade mende nie)




B...
1 biji telur
300 ml air

C...
60 g mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH BUN MANIS :- Satukan bahan A, gaul rata. Tambah bahan B dan uli hingga menjadi doh. Tambah C dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 - 25 minit). 
  2. UNTUK TOPPING ROTI
            1 biji telur saiz kecil*
            1/2 camca teh esen vanilla*(*dibancuh rata)
            2 camca besar parutan keju cheddar
            1 1/2 camca besar gula halus

CARA MEMBUATNYA :-)
Bagikan doh tadi kepada 8 bahagian sama besar seberat 50 g setiap satu, bentukkkan ikut kreativiti msg2 dan susun dalam tin yang telah disapu mentega. Biarkan 50 minit sehingga 2 kali ganda. Sapu dengan bancuhan telur, tabur gula halus rata2 dan juga parutan keju cheddar. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing2....



SELAMAT MENCUBE  =)

2 comments:

  1. u nak mkn ape min..nanti i buat kan k..heheheh...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails