BAHAN DOH BUN MANIS (sy buat separuh jek dr bhn2 nie)
A ...
480 g tepung roti (high protein flour)
120 g tepung gandum
110 g gula halus
10 g garam
20 g tepung susu
4 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver*
1 camca teh bread softerner*(*yang ni saye tak letak, resipi mat ade mende nie)
B...
1 biji telur
300 ml air
C...
60 g mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK DOH BUN MANIS :- Satukan bahan A, gaul rata. Tambah bahan B dan uli hingga menjadi doh. Tambah C dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 - 25 minit).
- UNTUK TOPPING ROTI :
1/2 camca teh esen vanilla*(*dibancuh rata)
2 camca besar parutan keju cheddar
1 1/2 camca besar gula halus
CARA MEMBUATNYA :-)
Bagikan doh tadi kepada 8 bahagian sama besar seberat 50 g setiap satu, bentukkkan ikut kreativiti msg2 dan susun dalam tin yang telah disapu mentega. Biarkan 50 minit sehingga 2 kali ganda. Sapu dengan bancuhan telur, tabur gula halus rata2 dan juga parutan keju cheddar. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing2....
SELAMAT MENCUBE =)
hajah..i nak makan itu
ReplyDeleteu nak mkn ape min..nanti i buat kan k..heheheh...
ReplyDelete