Sunday, April 4, 2010

ChEESE BReAD Lagi ....=)



Salam semua...huhu...haih penat nie br balik dr st kilda playground...hmm seronok la jgak tp sbb cuaca yg terik n pening2 lalt naik buaian pusing2 tue jd tak larat nk main2 sgt...naik gelongsor gian and flying fox aje td...jd la..hehehe..ramai sgt org malas nak beratur tgh2 panas td...hmm k lah nak share projek meroti semalam ngan housemate and wat stok karipap jugak sbb cik effie kate dier mengidam hehehe....kali nie sy try adunan sweet bun yg lain plak saje nak try version yg lain...tapi sy ade ubah2 gak la dr resipi asal sbb takde bhn2 yg dlm resipi tue...hasilnyer boleh tahan lembut better dr yg sblm nie ...tp mslh lain pulak oven pulak mslah...xphm den..tetibe jd panas semacam roti cepat jek garing kt atas...kt dlm mcm tak masak sepenuhnyer lg...tp layan jek ktrg mkn habis licin..hehehehe...ok nnti nk try lg sampai dpt hasil yg memuaskan cam kt kedai bakery tuh...huhuhu...mari skoding resipi yg saye olah nie....resipi asal sy godak dr rumah sape ek sayer terlupe la pulak huhuhu...takpe2 jom tgk bhn and care2nyer k...

BAHAN2

400g bread flour
1sk garam
1sb self raising flour (resipi asal 4g bread improver + 5g bread softener)
80g caster sugar
11g instant yeast
1biji telur gred A
190 mL air
30 gram mentega*
30 gram margerin* ( resepi asal 30g lemak sayur/shortening)

CARA2

  • Satukan semua bahan kering dan gaul rata, buatkan lubang ditengah2 campuran td dan tuangkan air sedikit2 dan uli sehingga menjadi doh. 
  • Masukkan mentega dan marjerin.Uli sehingga lembut dan anjal ( lebih krg 30 mins)
  • Ttp mangkuk adunan td dgn kitchen towel and rehatkan doh 10 mins
  • Bahagikan doh kpd 40g/ea dan bentukkan ikut suka hati..then sapu dgn telur,tabur gula and cheddar cheese kt atas roti....
  • alih ke dulang yg tlh digris dgn butter nad tabur sedikit tepung....
  • Tutup dulang td dgn  kitchen towel or cling wrap.Biar naik 2x ganda lebih krg sejam
  • Bkar dlm oven 180degree selama 20 mins...bergantung pd oven msg2...tgk dh perang2 kat atas tue
  • Nak lawa lg...bile dh siap bakar mase roti panas lg tue sapu permukaan roti ngan butter nanti jd cam perang2 tue cantik tau..heheheh....


 Ok tu la carenyer...tak susah pon kan...so cube la..best tau mkn bun homemade nie..hehehe....SELAMAT MEROTI =)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails